Home Elon Musk Neem tijdig actie met je eMMC (en hoe dat te doen).

Neem tijdig actie met je eMMC (en hoe dat te doen).

0
Neem tijdig actie met je eMMC (en hoe dat te doen).

[ad_1]

De laatste tijd zijn er de nodige berichten verschenen over schermen van ‘Classics’ die op zwart gingen, airco en muziek die dan niet meer werken etc. Zie bijv. de draadjes:

Preventive eMMC replacement on MCU1

en:

Gebruikers klagen over defecte oudere Tesla’s door versleten emmc-chips

Flash Memory on Some Tesla Cars Is Reportedly Burning Out, Causing Major Issues

UPDATE: Tesla Cars Have A Memory Problem That May Cost You A Lot To Repair

Zoals in deze berichten is te lezen gaat op een gegeven moment de eMMC chip op de Media Control Unit (MCU, printplaat achter het grote scherm) stuk door de vele schrijfacties van de Tesla. Dat leidt tot de boven beschreven problemen.
De reparatie ervan door Tesla is kostbaar, denk aan een bedrag in de ordegrootte van ruim 3000 euro. Tesla vervangt dan het gehele scherm met de achterliggende printplaat en zet er eentje in van dezelfde ‘soort’ weer in. Dus een MCU versie 1 (MCU1) wordt vervangen door een compleet andere MCU1, maar met een werkende eMMC (van dezelfde grootte).

Echter: deze reparatie kan voorkomen worden en hoeft niet zo kostbaar te zijn: de eMMC kan ook tijdig vervangen worden. Deze chip kost slechts enkele tientjes en daar komt dan nog arbeidsloon bij voor het vervangen. Dat is flink minder dan de kosten voor het vervangen van het gehele scherm door Tesla.
Daarbij is het van belang om te weten dat er twee certificaten op de chip staan, die nodig zijn om met de servers van Tesla te kunnen communiceren (voor o.a. app toegang, updates, spotify, remote diagnose etc). De overige zaken die op de chip staan zijn iets minder van belang, zoals de standen van de tripmeters om er ééntje te noemen. De firmware is niet onvervangbaar: die kan simpelweg erop gezet worden.

Het speelt het nu vooral bij de Classic’s (MCU1) tot en met productiedatum februari 2018. Maar als Tesla geen wijzigingen in het intensieve loggen doet, zal het op termijn ook bij de nieuwere (MCU2) Tesla’s optreden. Doordat daar 64GB chips ipv de 8GB worden gebruikt, kan het zijn dat het veel langer duurt voordat het probleem zich bij deze ‘jongere’ Tesla’s gaat voordoen.

Er van uitgaande dat je een ca. 4 jaar oude Classic hebt (dat is het moment waarop de problemen zich kunnen gaan voordoen) zijn er (naast de kostbare vervanging van de gehele MCU door Tesla) eigenlijk drie mogelijkheden. Maar let op: het lijkt ook al wel eerder en later te zijn gebeurd.

A) gewoon wachten tot het scherm uitvalt en dan de eMMC vervangen door een groter en kwalitatief goed exemplaar, in plaats van het gehele scherm.
Deze strategie is echter niet zonder risico. Het kan zijn dat de eMMC zodanig slecht is geworden, dat de op de chip aanwezige certificaten niet meer leesbaar zijn. Eventueel kan een data-recovery bedrijf ingeschakeld worden om te trachten de certificaten te lezen, maar er is geen garantie dat dat lukt. Als dat niet lukt zal Tesla alsnog ingeschakeld moeten worden om het weer aan de gang te krijgen via de eerder beschreven vervanging en daaraan gepaard gaande kosten. Helaas werkt Tesla niet mee aan het verstrekken van de unieke bestanden voor je auto, zij bieden uitsluitend een complete vervanging van de MCU aan.

B) niet wachten tot je de certificaten niet meer kan lezen en zorgen dat deze alvast uitgelezen worden. Dan heb je die vooraf gered en kan je verder mogelijkheid A) (wachten tot het fout gaat) kiezen, of:

C) =mogelijkheid B) + de eMMC direct vervangen door een groter en kwalitatief goed exemplaar zoals bijvoorbeeld een 16,32 of zelfs 64GB chip van Swissbit. Dat geeft rust, omdat je weet dat je niet tegen het zwarte scherm aan zal lopen en het probleem door de kwalitatief betere en grotere chip waarschijnlijk de eerste 10 jaar of langer niet weer zal optreden.

Mijn advies: kies voor de gemoedsrust voor mogelijkheid C) of minimaal voor mogelijkheid B) (tenzij geld geen issue voor je is en je Tesla de vervanging dan wel laat doen).

Ik heb zelf mijn ruim 5 jaar oude S voor optie C) gekozen, omdat ik een flinke roadtrip naar Portugal en Spanje ging maken en niet het risico wilde lopen in de hitte zonder airco te komen staan. Het vervangen bleek een lastig gebeuren: mijn eMMC bleek al niet meer goed uit te lezen (zonder signalen in de auto dat hij niet meer goed functioneerde!). Met veel moeite zijn de certificaten er nog afgehaald. Gelukkig was data-recovery dus niet nodig.

eMMC.jpg

Foto: het vervangen van de eMMC

OK, maar hoe regel je optie B) of C) dan?
Voor alle drie de alternatieven moet de MCU uit de auto gebouwd worden. Er zijn een aantal partijen in NL welke je hierbij kunnen helpen. Wanneer je zelf (of met hulp van bijvoorbeeld een forumlid, zoals @Gtech of een garage) de MCU kunt uitbouwen dan kun je terecht in Terneuzen bij Dennis van All Systems Go of in Eindhoven bij @LuckyLuke van Laadkabelwinkel.nl. Beide hanteren dezelfde prijs van rond de €300 voor het uitlezen en vervangen van de eMMC. De tijdsduur is +/- 2 uur. Eventueel kan @LuckyLuke ook bij hem ter plekke de MCU in/uitbouwen, de extra kosten daarvoor kun je bij hem opvragen. Er zit wel een verschil in methodiek, zo kan @LuckyLuke de eMMC al uitlezen voordat deze van de printplaat gedesoldeerd wordt, waarbij Dennis vertrouwt op een externe chip reader. Bij moeilijk uit te lezen chips (bijvoorbeeld die van bouwjaar 2013) werken zij soms samen om de gegevens veilig te kunnen stellen.

Concluderend: Heb je een S of X die al wat ouder wordt en wil je deze nog enige tijd door kunnen rijden zonder zorgen dat je het beruchte “black screen” krijgt? Of doet je huidige MCU1 al vreemd, start deze erg traag op, reboot hij regelmatig spontaan, of zijn er al andere kwaaltjes merkbaar? Overweeg dan om preventief je eMMC chip te laten vervangen door een nieuw en beter exemplaar.

Ik hoop dat het gebeuren met de eMMC door deze post voor veel mensen duidelijker is geworden en iedereen hier zijn voordeel mee kan doen.

[ad_2]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here